Dit zijn de laatste diploma’s binnen de Lifesaving lijn, met Lifesaver (vanaf circa 13 jaar) heb je je diploma’s aardig compleet.
Deze lijn bestaat uit 3 te behalen diploma’s: Lifesaver 1, Lifesaver 2, Lifesaver 3. Er zijn ook 2 specialisaties: Lifesaver Open Water en Lifesaver Beach.
Bij deze diploma’s ga je aan de slag met het vergroten van je zelfredzaamheid in het water, hiermee leer je ook gelijk hoe je (zelfstandig) adequaat hulp kan verlenen als je een drenkeling aantreft. Ook ga je aan de slag met een stuk theorie uit het Lifesaver theorieboek, hoofdstuk 1 t/m 7. Alles wat je daarin leert wordt voor je examen schriftelijk getoetst bij Lifesaver 1 en 2, bij Lifesaver 3 wordt dit mondeling gedaan. Vanaf Lifesaver 2 ga je ook nog aan de slag met EHBO, een geldig diploma hebben is een vereiste om examen te mogen doen. Het halen van je EHBO is mogelijk via de brigade.
Zodra je alle diploma’s van dit gedeelte behaald hebt, ben je officieel Lifesaver!
Lifesaver Open Water en Beach zijn optioneel en niet verplicht voor de titel Lifesaver.
Als Lifesaver ben opgeleid tot het volledig uitvoeren van een redding. Zodra je deze in de pocket hebt, kan je binnen de Alphense Reddingsbrigade mee naar bewakingen. Hier ben je samen met de andere Lifesavers en Lifeguards verantwoordelijk voor de veiligheid van deelnemers en toeschouwers.
Kledingeisen:
– Badkleding
– T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
– Lange broek (spijkerbroek tot over de enkels, lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met mouwen of rok/blouse met mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken.
De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn.
Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals duikbrillen zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan (met uitzondering van de onderdelen waar wordt gesproken over geblindeerde bril (tempered glass)). Duikbrillen (tempered glass), waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatie en zijn geheel voor eigen risico.
NIET TOEGESTAAN ZIJN: turnschoenen, balletschoenen, duiklaarsjes, surfschoenen met zool of surfsokken
Lifesaver Open Water en Lifesaver Beach
Na de reguliere diploma’s van Lifesaver, kan je je ook nog specialiseren. Dit doe je met de diploma’s Lifesaver Open Water en/of Lifesaver Beach.
Hiervoor gelden wel aanvullende exameneisen, zo wordt Open Water afgenomen in/bij open water en Beach in/bij de zee. Ook horen bij deze twee diploma’s iets meer conditie dan bij de gewone Lifesaver diploma’s, de zo genoemde Swim-Run-Swim
opdracht. Waarbij verwacht wordt dat je aan een stuk door bepaalde afstand kan rennen, zwemmen en weer eindigen met rennen. Naast dit alles leer je ook omgaan met een Rescue Board, hoe je bepaalde knopen moet leggen en hoe je zelfstandig
in of uit de boot (of op walkade) komt.